Zonnepanelen zijn ‘hotter’ dan ooit tevoren!

Verontrustende financiële berichten in het nieuws de afgelopen weken: de energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal in 2016 fors stijgen. Gelukkig zijn er vaste waarden waar je op kan blijven rekenen, zoals de zon én zonnepanelen.

Het advies van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) windt er geen doekjes om: in 2016 zal een gemiddeld Vlaams gezin haar energiefactuur ten opzichte van vorig jaar zien stijgen met 100 euro (voor een jaarlijks verbruik van minder dan 5MWh) tot 130 euro (tussen 5 en 10 MWh). Reden: de kosten van de distributienetbeheerders zijn de afgelopen jaren verkeerd ingeschat met als gevolg hogere lasten en lagere opbrengsten dan voorzien voor elektriciteit. Gezinnen en bedrijven krijgen hiervan nu de rekening gepresenteerd, en tegelijkertijd loopt ook de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% van de regering Di Rupo eind dit jaar af. Een forse stijging van de prijzen begin 2016 is volgens de huidige regering Michel niet langer te vermijden.

Bovendien wijst alles erop dat scenario’s als deze in de toekomst vaker zullen voorkomen.  Het einde van de voorraden van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool) is in zicht en daarmee stijgt onze afhankelijkheid van buitenlandse brandstof- en energieleveranciers. En waar blijven we in de toekomst met ons nucleair afval en wie gaat betalen voor de ontmanteling van verouderde kerncentrales?

Gelukkig kan je met een beetje gezond financieel verstand de dans van zo’n prijsschok voortaan ontspringen met een eenvoudige investering. De oplossing is even geniaal als eenvoudig: gewoon zelf je energie oogsten met behulp van zonnepanelen. Een energievakman van Ecopuur berekent het rendement van je zonne-energie-installatie en vanaf dag 1 brengt je investering al geld op. Zonder dat je nog afhankelijk bent van stijgende energieprijzen.

Waarom het bovendien extra slim is om NU te investeren? Tot eind dit jaar krijgen woningen ouder dan 5 jaar en jonger dan 10 jaar een btw-voordeel van maar liefst 15%. Voor een installatie van 12 panelen bedraagt de kostprijs bijvoorbeeld € 5.300 (inclusief 6% btw, tegenover € 6.050 aan 21% btw), terwijl je elk jaar € 708 op je energiefactuur bespaart. Een snelle rekenoefening leert dat je in nog geen 8 jaar tijd je volledige investering hebt terugverdiend.

De economische troeven zijn hiermee overduidelijk, zeker als je rekening houdt met de lage aankoopprijs van zonnepanelen. Maar ook ecologisch is zonne-energie van Ecopuur de juiste keuze. Want bij het opwekken van energie door zonnepanelen onstaan er geen gevaarlijke afvalstoffen, zoals het geval is bij kernenergie, en er is geen uitstoot van schadelijke stoffen, zoals bij de verbranding van fossiele brandstoffen. En met minder schadelijke broeikasgassen in de lucht zetten we de rem op de opwarming van de aarde. Zo bouw je op een duurzame manier mee aan het milieu én aan de toekomst van onze kinderen.

 

Contacteer ons
Ann Ramaekers oSérieux! PR agency
Sandra Deblander Marketing Coördinator, Ecopuur
Ann Ramaekers oSérieux! PR agency
Sandra Deblander Marketing Coördinator, Ecopuur
Over EcoPuur

ECOPUUR biedt een totaaloplossing op vlak van duurzame energietechnieken en isolatie: van advies over installatie tot onderhoud. Vind dé oplossing afgestemd op jouw situatie met 1 centraal aanspreekpunt bij Ecopuur. Meer info op de website www.ecopuur.be of via info@ecopuur.be en 09/330.87.20.

EcoPuur is als energie-aannemer gespecialiseerd in isolatie- en energietechnieken bij particulieren of kmo’s. Nadat de buitenschil van het gebouw geoptimaliseerd is, zal EcoPuur de gepaste energietechnieken installeren en dimensioneren op basis van het energieverbruik. EcoPuur is opgericht in 2006 met als visie om met respect voor mens en natuur te bouwen aan een duurzame leefwereld. Sinds 2013 is EcoPuur een dochteronderneming van Durabrik. Het telt vandaag 24 medewerkers.

 

Meer info op de website www.ecopuur.be of via info@ecopuur.be en 09/330.87.20.

EcoPuur